Translate

luni, 13 ianuarie 2014

Albastru la puterea infinit - Skiathos - Cheltuieli si diverse ponturi


Cam asa am simtit eu Skiathos-ul: pentru mine a fost matematica culorilor - albastru la puterea infinit sau combinatii de albastru luate in minim 3 nuante. Eu sunt vizuala foarte mult :)
Acesta a fost un jurnal pe care l-am notat in fiecare zi pe telefon. Stiu ca va fi telegrafic de multe ori, dar am decis sa-l las asa. Am vrut sa ma bucur de vacanta si asta am si facut.
Oricum, Skiathos-ul merita de acum multe vacante din partea mea, Skiathos-ul e frumos, e albastru, e cald, e primitor, e linistit, e aerisit desi plin de turisti, e gurmand, e pisicos. E"dolce far niente" in greaca :)

Vor veni separat si celelalte zile, mancarea, croaziera de o zi si alte informatii utile.

- Albastru la puterea infinit - Jurnal Skiathos 1
- Albastru la puterea infinit - Jurnal Skiathos 2
- Albastru la puterea infinit - Jurnal Skiathos - croaziera 
- Albastru la puterea infinit - Jurnal Skiathos - Oras
- Albastru la puterea infinit - Jurnal Skiathos gastronomic 


Cazare 8 nopti - 220 euro
Feribot - dus (2 pers x 23 euro) + intors (2 pers x 19 euro) + 64 euro masina (dus-intors). Catamaranul Flying Dolphin era doar pentru persoane si costa 55 euro/pers.
ATV 7 zile - 150 euro, plus combustibil, care a insemnat de 2 ori oprire la pompa si lasat cam 3 euro. Exista si autobuz care are punct terminus celebra plaja Koukounaries, dar asta va limiteaza la maxim 10 plaje accesibile.
Sezlong – 2 persoane si umbrela erau la pret standard pe toate plajele 8 euro. Umbrelele sunt fixe, din paie si de obicei vin cu masuta, sau au o tablie in jurul stalpului.
Masa de seara intre- 20 - 40 euro pt 2 persoane.
Plus diverse luate de la super market pt mic dejun. Cafeaua de dimineata o luau baietii de la Dino, era o plimbare de cateva minute. Nu ne-a taxat pentru ea, ba chiar ne-a dat si in dimineata plecarii.
Frape 2.50 euro. Cafea greceasca 1.5-2 euro.
Racoritoare 0.50 euro. Au apa tonica de la Tuborg, au o Fanta oranjada care nu e asa acidulata ca la noi. Si limonada de comert e foarte buna.
In fiecare seara aproape am baut suc proaspat de rodie, excelent. Sucurile proaspete parca erau putin mai scumpe 2-3 euro.
Salate aprox 7 euro.
Portia de miel, caracatita, pui – intre 9-13 euro.
Mix gril - aprox 15 euro, poate ajunge si pt 2 persoane.
Exista diverse oferte de meniu pt 2 pers, de obicei mix gril cu bere sau vin pe la 18-22 euro. Dar noi ne rasfatam si cu cafele si desert, asa ca ne ducea mai sus nota de obicei.
Si doar aici mai gasesti ciocolata Lacta ca in copilarie. Si are exact acelasi gust de lapte praf zaharisit ca atunci.

Vederile porneau de la 0.40 euro si ajungeau pana la 2 euro cele 3D. Magnetii porneau de la 2 euro si ajungeau pe la 5-6 cei deosebiti si mai ales cei handmade.
tablou care mi-a placut foarte mult: bucati de lemn in coltul din stanga jos, iar vapoarele erau facute din pietre

Mai existau niste suveniruri de pietre de Lalaria cu ceva pictura sau folie aplicata ori cu mici citate ori cu figurine tot din pietre, gen broscoi, soarece, buburuza, dar ajungeau la 7-9 euro.

Mi-au placut mult magazinele de ceramica handmade si antichitati, acolo aveau multe lucruri deosebite. Sunt localizate paralel cu promenada portului vechi, prima sau a doua strada de la port. De aia e bine sa te plimbi putin pe langa strazile principale de cele mai multe ori lucrurile cu adevarat intersante se petrec la umbra celor comerciale scoase in fata.
Turnul cu ceas ofera o panorama frumoasa asupra orasului si in drumurile spre Kastru am mai descoperit cateva locatii cu panorame frumoase asupra orasului, dar raman pentru anul viitor cand poate o sa tin minte sa am si acumulatori incarcati la camera. 
Fortul Bourtzi face o demarcatie intre portul vechi si cel nou. Acum a mai ramas doar numele de el, in schimb va puteti delecta la terasa urmarind sosirea si plecarea ambarcatiunilor din port si savurand adecaratul ness frappe. Tot aici functioneaza un teatru si au multe evenimente culturale.
Cinematograf in aer liber - am vazut chiar vreo 2 in zona centrala prin plimbarile noastre. Si, da, sunt foarte mandri de filmul Mamma Mia care s-a filmat la ei, in Skopelos, e adevarat, dar ce mai conteaza, e din arhipelagul lor. Si chiar rula din 2 in 2 zile.
Skiathos are cea mai scurta pista in Europa si poti vedea de foarte aproape avioanele decoland sau aterizand. Am avut parte de ele in plimbarile mele. Se pare ca cei de la Olympic Airline chiar fac cu mana spectatorilor care ii asteapta sa treaca, iar zilele cele mai aglomerate ar fi miercurea si vinerea. La mine a fost pur noroc.

Toate fotografiile acestei vacante le puteti gasi in albumele dedicate pe pagina Hai Hui Stangaci Facebook:
- calatoria cu feribotul
- apus in Skiathos - pe plaja Agia Eleni si la Kastro
- Skiathos Town
- Skiathos beaches
- Croaziera - Plaja Lalaria - Kastro 

Mici detalii pentru doritori (de aceea le-am lasat la final):
- insula face parte din arhipelagul sporadelor de nord, este a doua ca marime, dupa Skopelos si mai fac parte Skyros si Alonissos.
- portul Volos este la poalele muntelui Pelion, considerat resedinta de vara a zeilor. De asemenea si portul este considerat locul de unde s-au imbarcat argonautii in cautarea Lanii de aur. Tot aici s-a dezvoltat stilul Pelion = cladiri albe, nu foarte inalte, cu balcoane si terase largi, strazi inguste cu multe magazine. Numele de Pelion vine de la Peleus, tatal lui Ahile.
- numele ar avea radacina de la cuvantul "skia" = umbra; pe de o parte ar putea fi "la umbra padurii de pin", fiindca e acoperita de paduri de pin . O alta explicatie ar fi ca insula se afla la umbra muntelui Athos = Skia+ Athos.
- pliantele zic ca are peste 50 de plaje, desi multe sunt doar niste fasii mci de nisip paralele cu soseaua; dar are si multe plaje salbatice, greu accesibile. Oricum faptul ca 9 din ele sunt marcate "blue flag" le face cinste.
- o lista a plajelor am gasit-o pe net, dar nu stiu sigur cine a scris-o primul (sunnydays.ro ; liontravel.ro ; plecatdintara.blogspot). Eu am adaugat notele mele cu albastru.

Cele peste 60 de plaje ale insulei Skiathos va ofera varietate si peisaje superbe. Cele mai multe dintre plaje se afla pe coasta de sud, acestea fiind adapostite de vanturi si localizate in golfulete de dimensiuni mici si medii. Unele dintre plajele de pe coasta de sud au alaturi hoteluri si deseori sunt foarte aglomerate, insa majoritatea au nisip fin, ape putin adanci si facilitati turistice.

Plajele de pe coasta de nord a insulei Skiathos sunt expuse vanturilor nordice puternice si sunt mai putine la numar. Totodata, aceste plaje sunt mai putin accesibile, mai putin aglomerate si nu atat de comerciale decat cele de pe coasta de sud a insulei Skiathos.

• • Megali Ammos • • Plajele Megali Ammos si Vassilias formeaza o fasie de nisip de aproape 2 km lungime, ce incepe din orasul Skiathos. Aici puteti ajunge pe jos sau cu autobuzul. Plaja Megali Ammos are nisip fin, ape limpezi protejate de vanturile nordice si cateva taverne in apropiere.
• • Achladies • • Plaja Achladies sau Achlaidies se afla la 2 km de orasul Skiathos, intr-un golf aproape ascuns. Plaja este deosebit de frumoasa si ofera turistilor sporturi nautice si alte facilitati. Desi este lunga si ingusta, Achladies are nisip foarte fin, iar apa nu este adanca. Pe drumul principal dinspre plaja aveti la dispozitie numeroase taverne si minimarket-uri.
• • Kalamaki • • Pe partea de est a capului Kalamaki sunt trei golfulete, cel mai faimos fiind golful Kanapitsa. Primul golf este Sklithri, apoi urmeaza Tzaneria.
 

• • Vromolimnos • • Aceasta plaja se afla la capatul estic al capului Kalamaki; aici nisipul este foarte fin, iar apa marii este calma si limpede. Plaja de 7 km lungime are o taverna si scoli de schi nautic, jet-ski, windsurfing si alte sporturi de apa. Vromolimnos este o plaja foarte populara, mai ales datorita barului din mijlocul plajei, care creeaza atmosfera, cu muzica buna. Daca insa doriti mai multa liniste, mergeti spre capatul din dreapta al plajei. In spatele plajei se afla o mlastina ce seaca in timpul verii. Aici poposesc numeroase specii de pasari migratoare, pe perioada primaverii si a toamnei. - nu am stiut de mlastina, i-as fi dat o sansa. Aici pare o plaja de tineret, cu preturi usor mai ridicate, muzica mai bumti bumti, topless cat cuprinde.
 

• • Kolios • • Aceasta plaja este faimoasa nu doar datorita nisipului fin si a apei cristaline numai bune pentru sporturile de apa, ci si datorita facilitatilor turistice puse la dispozitie. Kolios face parte dintr-un golf mai mare, ce include plajele Vromolimnos si Agia Paraskevi.
• • Agia Paraskevi • • Plaja se afla la 7 km de orasul Skiathos si va ofera facilitati atragatoare - hoteluri si vile, taverne pe malul marii, sporturi nautice nenumarate.
• • Troulos • • Plaja Troulos se afla in drumul spre Koukounaries, dupa intersectia spre Panagia Eikonistria si a fost denumita dupa insulita din larg, ce are forma unui dom (troulos). Atractia plajei Troulos este nisipul fin, dar si pinii din spatele plajei. Totodata, aveti la dispozitie taverne si facilitati pentru sporturile nautice.
 
• • Koukounaries • • Koukounaries este cea mai faimoasa plaja de pe insula Skiathos si una dintre cele mai cautate din Europa. Plaja are lungimea de 2 km lungime si mai este numita si Chrisi Ammos - Nisipurile de Aur, datorita stralucirii speciale a nisipului in soare. In spatele plajei se afla padurea Koukounaries, unde puteti vizita laguna Strofilias - ambele sunt rezervatii acvatice naturale. - mult prea aglomerata, muzica tare, galagie datorita croazierelor care vin si de pe alte insule sau de pe continent, preturi usor mai ridicate, sanse mai mari sa intalniti romani de care sa nu fiti mandri. Dar nisipul, da, superb. Si vecinatatea padurii de pin impresioneaza.

Facilitatile de divertisment pe plaja Koukounaries sunt diverse - de la sporturi de apa la tenis in curtea hotelurilor. Regiunea din jurul plajei abunda in taverne, restaurante si magazine.

• • Banana • • Golful in care se afla plaja a avut denumirea Krassa, fiind cunoscut mai tarziu ca Banana, dupa plaja de nudisti ce a existat aici. Plaja are facilitati pentru sporturile nautice si taverne animate, motiv pentru care este frecventata de foarte multi tineri.
 
• • Agia Eleni • • Golful Agia Eleni poarta denumirea bisericii aflata aici, inchinata Sf Elena. Plaja cu nisip fin are umbrelute din bambus, iar apa marii este cristalina. Valurile si vantul de aici este prielnic pentru windsurfing, la fel ca pe plaja Banana. - pe locul 2 in preferintele mele dupa Megalos Aselinos
 
• • Mandraki • • In aceasta zona se afla trei golfuri magnifice - Xerxes, Elia si Angistros. Pe masura ce inaintezi spre nord, peisajul devine tot mai salbatic si mai impresionant.
 
• • Megali Asselinos • • Desi este o plaja de nisip, datorita localizarii pe coasta de nord a insulei Skiathos, plaja Megali Asselinos are un nisip mai dur, amestecat in parte cu prundis, iar apa, desi este cristalina, este foarte adanca. Cu toatea astea, peisajul nu este cu nimic mai prejos de cel de pe coastele sudice, iar tavernele de pe plaja va ofera program cu muzica greceasca in fiecare seara. - fiecare plaja are o singura terasa, pe zi muzica este in surdina si nu deranjeaza. Exista Megalos Aselinos si Mikros Aselinos, la care se ajunge mai greu. Dar superbe ambele, sunt preferatele mele pana acum.
 
• • Kechria • • Golful Kechria, impreuna cu golful alaturat Lygaries, este situat in nordul insulei Skiathos, fiind expus vanturilor nordice puternice. Plaja Kechria se afla langa vechea manastire Panagia Kechrias.
• • Kastro • • Plaja Kastro se afla la capatul de nord al insulei Skiathos, sub orasul medieval Skiathos. - se poate ajunge si cu barca si cu ATV
 
• • Lalaria • • Lalaria este una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia si se afla la capatul de nord-est al insulei Skiathos.Vanturile puternice sufla peste stancile albe, pe care in timp le-au modelat in forme ciudate. Intreaga plaja este acoperita de pietricele albe rotunjite numite "lalaria". La aceasta plaja puteti ajunge cu barca, din portul orasului Skiathos. Vizitati si pesterile albastre si intunecate formate in zidul de stanca, chiar inainte de plaja Lalaria. - se ajunge numai cu barca, ori inchiriati una doar pentru voi, ori o croaziera de o zi
 
• • Lehouni • • Plaja se afla sub manastirea Evagelismos si va ofera un peisaj stancos, cu pietris de culoare alba. Traditia spune ca in manastire este inmormantat eroul revolutieidin 1821, Nikotsaras. Langa plaja Lehouni se afla si regiunea costala Megas Yialos, necunoscuta de majoritatea turistilor, dar care beneficiaza de o frumusete naturala speciala.
• • Xanemos • • Aceasta este una dintre cele mai populare plaje de nudisti, localizata strategic, la capatul pistei aeroportului din Skiathos. Asta inseamna ca, imediat dupa debarcare, puteti ajunge in cel mai scurt timp pe plaja. Aici sunt mai multe hoteluri si diverse facilitati turistice. Plaja Xanemos este expusa vanturilor puternice, iar nisipul este grunjos si cu pietris.
• • Ftelia • • Plaja este situata pe coasta de est a insulei Skiathos, aproximativ la 1 km sud de port si n apropierea satului Ftelia. Pe langa cele cateva baruri si taverne de la marginea marii, plaja va mai ofera facilitati pentru inot si sporturi nautice.
 
• • Kanapitsa • • Plaja Kanapitsa se afla la 4 km de orasul Skiathos si este ideala pentru familii. In plus, plaja nu este aglomerata, iar in timpul verii briza de nord-est creeaza o atmosfera placuta, racoroasa. Intreaga regiune Kanapitsa va ofera trasee pentru a strabate regiunea Kalamaki. Plaja are facilitati pentru sporturile nautice. - ar fi fost printre preferate daca nu avea meduzele imense
 
• • Maratha • • Aceasta plaja cu nisip fin si ape cristaline se afla pe coasta de sud a insulei Skiathos, la 12 km sud-vest de capitala insulei, in apropiere de plaja Koukounaries. Plaja este foarte bine organizata, oferind si facilitati pentru sporturile de apa.
• • Megas Gialos • • Plaja se afla pe coasta de nord-est a insulei Skiathos, la nord de plaja Xanemos si este o plaja calma si mai izolata, cu ape potrivite pentru scufundari. Plaja este formata din nisip cu putin prundis, insa sub apa sunt pietre. Megas Gialos este inconjurata de vai abrupte cu vegetatie bogata.
• • Platanias • • O plaja de nisip lunga si bine organizata - hoteluri si alte facilitati turistice, situata langa plaja Kolios. Pe plaja Platanias se afla biserica Agios Taxiarchis, unde se organizeaza un targ traditional, pe data de 26 iunie.
• • Tzaneria • • Plaja Tzaneria este "poarta" spre zona peninsulara Kalamaki, fiind dominata de un urias complex hotelier. Plaja este foarte faimoasa si ofera turistilor taverne si facilitati pentru sporturile nautice. In apropiere se afla si plaja Sklithri.
• • Vassilias • • Plaja Vassilias are o locatie ideala, printre dealuri cu pini, la 6 km de orasul Skiathos. Eleganta taverna "Ta Nissia" de pe malul marii va ofera cele mai bune delicatese grecesti din fructe de mare.
• • Sklithri • • La 7 km de orasul Skiathos, plaja Sklithri este situata la gura unei vai cu vegetatie luxurianta si este protejata de golfuri. Facilitatile pentru sporturile nautice sunt sarace.

2 comentarii: